Jeg har lavet noget...

Som det er første - og muligvis også sidste, gang jeg har lavet...

Nemlig hyben-marmelade!!!
Lad os bare sige, at jeg godt forstår hvorfor jeg kun kan huske min mor har lavet det et par gange - og hvorfor det er så sk...dyrt i butikkerne...

Hvis nogen af jer skulle få en trang til at gøre mig kunsten efter (og jeg siger bare - overvej det lige en ekstra gang - ikke???)
Så har jeg her nogle råd og fif til at gøre det lidt lettere...

1: Hvis det hyben du plukker føles blødt... Så smid det væk med det samme!
2: De store ser lækre ud - men det er tit dem der er flest orm i, så gå gerne efter de lidt mindre hyben
3: Når du fjerner top og bund og flækker dem - Så tjek efter orm... Er de blevet mørke indeni nogle steder, så smid dem ud
4: Når de er flækket, så lad være med at rense dem - Fyld en trediedel af en 4-liters frysepose op med hyben (kerner und alles) og frys dem til næste dag
5: Skrab kernerne ud mens de er frosne - Det gør dit liv meget lettere, tingene klistrer mindre og du sidder ikke tilbage med en fornemmelse af at du klør over alt ;0)
6: Hav IKKE små børn i nærheden mens du renser dem - Du vil blive vanvittig i forsøget på at holde dem fra alle de små kløende fimrehår!
7: Hav noget køkkenrulle lettilgængeligt så du lige hurtigt kan få kerner af dine fingre og det du skraber med - Ellers er vi tilbage ved at blive vanvittig af små kerner og dimser...
8: Lav marmeladen ( og på det her tidspunkt er dine tre kilo plukkede hyben sandsynligvis blevet reduceret til noget i retningen af 700 gram) og NYD den...
9: Og mens du nyder den, så overveje bare at købe et glas næste gang du skulle få en trang til den slags..!

12 kommentarer:

  1. Dejlig beskrivelse af bøvlet med at gøre det selv :-) håber det smager lige så lækkert som det ser ud :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det smager endnu bedre - Men jeg er nu stadig i tvivl om jeg gør det igen ;0)

      Slet
  2. I dont get it. Min mor og jeg laver hyben marmelade hvert år, mange glas, det skal jo holde hele vinteren. Jeg har aldrig tænkt at det skulle være besværligt.
    Men sådan kan man jo opleve tingene så forskelligt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo - jeg synes det er besværligt at stadset klør ;0) Ellers er der ikke noget der er anderledes end når jeg laver alle de andre slags marmelade - Og så er det nok et af de mest dyrebefængte bær jeg sådan er stødt ind i...
      Jeg plukkede næsten 4 kilo, og endte med at have 730g tilbage - Det var lidt surt, så nu står jeg med kun 3½ glas marmelade...

      Det der gjorde det problematisk var egentligt også den tid jeg brugte på at holde Alba væk fra det, hun er ikke helt stor nok til at kunne hjælpe med det endnu (selv om hun ellers får meget lov til at hjælpe til)...

      Slet
  3. Kastede mig over det forrige sommer og kom ikke længere end til de første 30 hyben, så gav jeg op og smed hele molevitten ud...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg gennemførte - Hvilket vel er en bedrift i sig selv ;0)

      Slet
  4. Har været der! Det er et kæmpearbejde, så jeg har kun lavet hybenmarmelade en enkelt gang... Nu køber jeg det bare :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha ha - Jeg tror godt jeg kunne finde på at gøre det igen... måske

      Slet
  5. Jeg kan tenke meg det er en stor jobb, men det er jo sunt med masse C-vitaminer :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er det - Og det smager fantastisk!

      Slet
  6. tak for de gode råd :-) må se om jeg får plukket og lavet i år - det er jo en omstændelig affære, men godt bli'r det jo ....

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør det - Det smager helt fantastisk :0)

      Slet