Jeg møder mange forældre...

Som forsøger at regulere deres barns søvn...
Og det får det til at hvine i mine tænder!!!

Danske voksne sover for lidt...
Danske børn sover for lidt...
Det viser diverse undersøgelser....

8-9 timers søvn om natten for voksne - Hvor mange af jer sover så meget???
Og hvor mange vækker deres børn fra middagslur?
Her en smule fakta:
• Danske børn sover generelt for lidt. Voksne for øvrigt ligeså. Det går ud over livskvaliteten.

• Børn producerer store mængder af væksthormoner, mens de befinder sig i de dybeste søvnstadier. Dårlig søvn forhindrer dem ikke bare i at vokse, men også i at hele sår og genopbygge kroppens celler.
• Langtidshukommelsen virker først for alvor under søvn. På scanninger kan man se, hvordan hjernen rydder op i dagens indtryk og sørger for, at det vigtigste hænger ved. Børn, der sover for lidt, 
lærer og forstår med andre ord mindre, end børn der får tilstrækkelig søvn. Det samme gælder voksne.
• Børn, der får lov til at sove middagslur, til de vågner - friske og vel­udhvilede - sover også bedre om natten.
• At sove godt er en kunst, man skal lære i barndommen. Et roligt godnatritual med nærhed og tryghed er en gave for livet.
• Alle børn - og voksne - vågner fire-fem gange hver nat. Det er helt normalt. Lær barnet at finde roen i sig selv. Lad være med at tale til børn om natten.
• Mange forældre vil gerne sove sammen med deres børn, men den bedste søvn fås i enrum. For en familie, der i forvejen får for lidt søvn, er det derfor en rigtig skidt idé at sove sammen.
• En god nattesøvn består af flere søvnstadier, der skal følge 
hinanden i en bestemt rækkefølge og være tilstrækkeligt lange for at 'virke'. Det er usundt at blive vækket i nattens løb. Også selv om det kun er for en kort bemærkning.
• 1-3 årige skal have mindst 12-13 timers søvn pr. nat og sove til 
middag én eller to gange. 3-5 årige har brug for 11-12 timer og måske en middagslur.


Der kan læses mere lige her

25 kommentarer:

 1. alle mine børn (5 stk.) og jeg selv sover så vidt muligt 8-9 timer og gerne flere timer ,hvis vi kan søvn er healing for krop og sjæl :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg prøver også som minimum at få 8 timer selv - Alba får omkring 11½ time om natten og et par timer i løbet af dagen og Marcus omkring 9-10 timer (hvis jeg da kan forhindre ham i at sniglæse om natten)...

   Herhjemme er det vist kun min mand der ikke får nok søvn ;0)

   Slet
 2. Et skønt indlæg. Der er nemlig meget fokus på det i medierne i øjeblikket. Heldigvis har vi ikke problemer med søvn, men hader at skulle vække mine børn 6.30, når jeg skal på arbejde. Når vi har fri sover de til kl. mindst 7.30, så jeg ved jo at kl. 6.30 har de ikke sovet nok. Men sådan er hverdagen jo desværre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den desværre :0(

   Jeg synes bare det er ærgerligt at der er så mange der vil regulere deres barns søvn i dagpleje/vuggestue/børnehave... Det eneste man gør for sine børn er at vænne dem til at være kronisk trætte.
   Hvordan skal de så nogensinde kunne finde ud af at de skal lægge sig til at sove om aftenen, når de ikke er klar over, at det deres krop skriger til dem er, at de er trætte?

   Slet
  2. Nemlig. Jeg har en veninde hvis børn går i en institution hvor de skal sove på faste tidspunkter - helt fra de starter i vuggestue (hendes var 10 mdr) og i børnehaven må de ikke sove, kun hvile. Det er skrækkeligt og hendes børn kan slet ikke finde ud af at sove og er tit oppe til 21-22 på hverdage. Måske er hun heller ikke så god til at lægge dem i seng når de er trætte, men institutionen gør det da ikke bedre!
   Vi har heldigvis været heldige med både dagplejer og børnehave - her må børnene sove når de vil, og så længe de vil. :)

   Slet
  3. Jeg tror de fleste institutioner har faste tidspunkter hvor børnene bliver lagt...
   Tingen er mere at de skal have lov at sove til de vågner af sig selv...

   Men jeg forstår nu ikke at luren bliver taget helt i børnehaven - Jeg ved at mange børn inden for det første ½ år i børnehaven holder op med at tage lur mens de er der - fordi der simpelthen er for meget uro på sådan en "sovesal" til at de kan koncentrere sig om at sove... Men igen, det skal være op til børnene selv hvornår de vil opgive den - og at de ikke vil sove i børnehaven, er ikke ensbetydende med at de ikke vil sove derhjemme :0)

   Slet
 3. Sikke et godt indlæg, og meget relevant. Jeg har altid sovet mellem 8 og 10 timer, også som ung, hvilket jeg selvfølgelig har fået mange bemærkninger for - hm! Iøvrigt kan der tilføjes til din fine liste, at det er i søvnen før midnat at det psykiske bearbejdes og falder på plads, så hvis man har stress eller er trist, så se at kom tidligt i seng, det skulle hjælpe på tilstanden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var jeg ikke klar over - Whauw, der kan man bare se

   Slet
 4. Et vigtigt og godt indlæg!! Jeg er selv søvnens lobbyist, og er omgivet af rigtig mange mennesker, der mener søvn er overvurderet. Selv bliver jeg depressiv af længere tids søvnmangel, så jeg arbejder meget for at få presset søvn ind i kalenderen, nu hvor nætterne er afbrudt utallige gange af ører, snot, bræk, snakkende baby, osv., osv. Jeg undgår også helst at skubbe for meget til ungerne, og pt. er jeg på deltid med fleks, og DET er luksus ift. ikke at sku' sætte et vækkeur (for det meste vågner de dog også af sig selv kl 6, også i weekenden, grrr ;-)). Go' dag til dig (sender snart den der bog!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo det med at de også får en rytme - Som jo sjovt nok også fortsætter weekenden over ;0)

   Det er også det skønne ved selv at passe Alba - Så kan hun sove til hun vågner af sig selv

   Slet
 5. Meget relevant indlæg. Jeg putter vores to piger senest klokken syv hver dag. Fredag og weekend inklusiv. Især den store er meget følsom overfor søvnmangel og ser derfor sjældent weekendtv som fx Disneyshow. Og jeg går også gerne selv i seng omkring kl 22 ellers fungerer jeg dårligt dagen efter. Men dermed ikke sagt, at hun ikke får lov at være længe oppe ved særlige lejligheder ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Min den store er også VIRKELIG dårlig til ikke at sove...
   Han bliver pjevset og piver hele dagen... og snerrer af folk... Og det selv om han er ved at være 12 nu ;0)

   Slet
 6. Sikke et fint indlæg. Jeg arbejder som dagplejer og taler med forældrene om vigtigheden af god søvn. Her vækkes børnene ikke til middag, men får lov til at sove til de vågner af sig selv. Det giver glade og harmoniske børn og forældrene oplever ikke "ulvetimen" senere på dagen. Husk at god søvn avler god søvn.

  Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv om man snakker med forældrene om det fra starten af, oplever jeg stadig at en del af dem kommer og vil have børnenes søvn reguleret - Og det selv ved børn der ikke engang er 1½ endnu...

   Sådan noget frustrerer mig i den grad!

   Slet
 7. Hvordan det lige er med børn, kan jeg ikke udtale mig om. Men herhjemme bestræber Fyrsten og jeg os på at få 8 timers søvn. Vi har også meget bevidst valgt ikke at have tv i soveværelset, hvilket jeg er SÅ glad for - anede ikke hvor meget det påvirkede, før det var væk! Men veninderne griner altså af mig, når jeg skal tidligt hjem fra ting i hverdagen - men jeg skal bare helst ligge i min seng kl 22!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Yep - klokken 22, det er også der jeg normalt er i min seng og klar til at sove...
   Elsker virkelig at sove, og at vågne uden alt for meget besvær næste dag :0)

   Slet
 8. begge mine bliver puttet ved 19 tiden i hverdagen men bliver desværre vækket allerede kl 6 senest. Den mindste sover til middag endnu, men kan være ret længe om at falde i søvn og sover tit kun ½ til 1 time. Mig selv er desværre nok en anden sag og det kan jeg desværre godt mærke når uret ringer kl 5. Er en nød til at komme i seng, den ender tit med at være 23, endda midnat ind i mellem.

  Men i weekenden, eller fredag og lørdag aften bliver den gerne 20 og sker da også den bliver senere, men så sover vi også gerne til en 8 stykker dagen efter, plus at aæt forgår i et helt andet tempo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er så mange ting man skal nå om aftenen... Jeg læste en ret god artikel om at når man har puttet børnene, så skal man "putte huset" så man kan stå op til et ryddeligt og pænt hjem...
   Det tager ikke så lang tid, ens morgener bliver mindre stressede, og jeg synes også at min egen indre nedgearing begynder samtidig.
   SÅ er det kun hvis jeg ender med at blive opslugt af en bog/film/kreaprojekt at jeg ikke kommer i seng til tiden...
   Men det er jeg ved at blive ret god til at holde mig selv i nakken med :0)

   Slet
  2. Se det er jeg så til gengæld ikke god til. Jeg er mest aktive om aftenen og kan få de mærkeligste ideer. Flytte om kl 23 eller ny idé til noget tøj osv.

   Slet
 9. Skön blogg du har:) Har du bloglovin att följa med??

  Om du gillar inredning så kan du kolla in min blogg:)

  ha en fin dag

  LOVE Maria från inredningsvis.se

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har jeg... Det er en lille lyserød bar der ligger lige over Google Friend Connect kassen

   Slet
 10. Passer selv børn og hvor har du bare ret!!!! ;-)

  SvarSlet
 11. Vi skal altid så r*vtidligt op herhjemme, da vi skal ud af døren kl 7-sharp. Jeg går som regel i seng ved 22 tiden og skal så op igen omkring 530-6. Det er ikke altid helt nok, og jeg er pænt træt den første time, men jeg har slet og ret ikke tid til at gå tidligere i seng (oprydning, rengøring, madpakker, vasketøj osv.)

  Det er et super relevant emne, og jeg må indrømme at vi herhjemme ofte undrer os over at vores børns legekammerater må være ude 2 timer længere end vores børns sengetid (primært om sommeren, men alligevel..).

  SvarSlet
 12. Ih det er svært, indtil mine børn var 3-4 år blev de frivilligt puttet kl 19, men nu trækker det ud og man skal virkelig være striks for at de er puttet kl 20, men det er samme tid alle ugens dage. De er bare rigeligt svare at få op før 7, men i weekenden sover de måske en halv time længere.. jeg har aldrig vækket dem af middagslur og har ikke ment at det ville gøre dem nemmere at putte, tværtimod var det fedt med pausen når de sov. Jeg bliver selv ulidelig at være sammen med når jeg ikke får sovet nok, og bliver deprimeret hvis det.står på i længere tid, kan godt gå i seng kl 20 fredag hvis der har været en dårlig dag... forstår faktisk ikke dem der vækker deres børn rent rutinemassigt, hvorfor?

  SvarSlet